Istorijski lokaliteti Srebrenice na Listi nacionalnih spomenika BiH

Na Listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine uvršteno je i deset istorijskih lokaliteta koji se nalaze na teritoriji opštine Srebrenica, dok se na Privremenoj listi nalazi i arheološka lokacija “Gradina Domavia”, koja se nalazi u Sasama.

Značaj ovog istorijskog lokaliteta ogleda se i u tome što je ovo bilo prvo poznato naselje od kojeg naš grad nosi i svoje ime “Domavia”, od kojeg će kasnije nastati “Argentarija”, a potom i današnje ime “Srebrenica”.

Kroz svoju burnu istoriju, zahvaljujući rudnim bogatstvima i povoljnom geografskom položaju, na području opštine Srebrenica došlo je do smjene različitih kultura i civilizacija od kojih je svaka ostavila značajna monumentalna zdanja koja još uvijek svjedoče o vremenima daleke prošlosti.

Značaj vrijednosti spomenutih lokaliteta prepoznala je i Državna komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Donji grad Srebrenik, bio je prvi spomenik sa naše opštine uvršten na ovu listu. On je ujedno i najpoznatiji i najposjećeniji jer se nalazi u neposrednoj blizini urbanog dijela Srebrenice.

Nažalost, većina spomenika nije u zavidnom položaju i, izuzev nekoliko njih, mnogi su prepušteni nemaru i bahatom odnosu prema vlastitom istorijskom naslijeđu.

Napomenimo samo da je “Dervišagića kuća” u Crvenoj rijeci, koja se također nalazi na listi nacionalnih spomenika, godinama ispostavljena vremenskim neprilikama što je rezultovalo njenim urušavanjem i pitanje je dana konačni nestanak ovog svjedoka jedne istorijske epohe. Lokacije, kao sama “Dervišagića kuća”, nisu značajne samo za lokalnu zajednicu u kojoj se nalaze, već i za cijelu državu, a odnos i uloga države ne bi trebali prestati uvrštavanjem dobra kao važnog, nego i samoj zaštiti.

Dervišagića kuća prije urušavanja

Pored već navedenih i značajnih spomenika, na ovoj listi nalazi se i spomenici koji su manje poznati javnosti, ali, sigurno značajni za samu kulturnu, istorijsku, pa i turističku sliku Srebrenice, to su spomenici: Džamija u Slapovićima, uvrštena na listu 2010. godine, Harem džamije u Crvenoj rijeci, Harem džamije u Gornjim Potočarima, Harem i nišani u Slapovićima, Most na rijeci Zeleni Jadar, Nekropola stećaka u naselju Bučje, Nekropola stećaka u naselju Kutuzero i Arheološko područje u Skelanima, uvršteno 2011. godine kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.