Tvrđave (stari gradovi) u Srebrenici

Srebrenica je bila  jedno od najrazvijenijih rudarskih i trgovačkih naselja u srednjovjekovnoj bosanskoj državi. Na račun rudarske djelatnosti i prilika koje su direktno ili indirektno bile vezane za istu, Srebrenica je dobila svoj istorijski značaj koji nosi kroz vjekove.

Na planinskoj kosini iznad urbanog jezgra ili srebreničke čaršije,  izgrađena su dva utvrđenja, u narodu poznata kao Stari grad. Manje utvrđenje izgrađeno je u srednjem vijeku na padini koja je na pedesetak metara višoj nadmorskoj visini od utvrđenja koja će kasnije biti izgrađeno u Osmanskom periodu. Veće utvrđenje ili Topničko, izgrađeno zbog povećanja potreba u Osmanske vojske za potencijalnu odbranu grada, 2006. proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Jedan anonimni opis tvrđave u Srebrenici, koji potiče iz osamdesetih godina 17. vijeka, opisuje je kao staru tvrđavu na jednom brežuljku, jaku i opasanu šancem.

Donji grad je topnička tvrđava nepravilnog četvorougaonog oblika prilagođenog terenu. Planinska kosa na kojoj je Donji grad zadire u naselje. Širine su 80 i 60 m, dužina je 165 m, tako da tvrđava zauzima površinu od oko 12400 m2.

Nažalost, zbog nemara lokalnih, ali i državnih vlasti, ova istorijska dobra nalaze se u jako lošem stanju. Dok je Topničko utvrđenje iz osmanskog perioda donekle prohodno, te pruža predivan pogled na panoramu Srebrenice sa lokalnim brdima, ali i pogled arhitektura korištene u svrhu odbrane, gornja, odnosno srednjovjekovna tvrđava uopšte nije prohodna.

Tvrđave se nalaze u naselju Stari grad do kojeg je moguće doći asfaltnim putem iz ulice “Reufa Selmanagića Crnog”, mi ipak preporučujemo opciju šetnje stepeništem pokraj Bijele džamije, a zatim sa plato ispred objekta “Lovac”, a zatim asfaltnim dalje do Topničkog utvrđenja s pogledom na Srebrenicu.