Dobra Srebrenice: Nekropole stećaka

Stećak je nadgrobni kameni spomenik vezan za srednjovjekovnu bosansku državu i jedan je od najupečatljivijih simbola Bosne i Hercegovine.

U različitim dijelovima naše zemlje, ovaj nadgrobni spomenik nosi i različita imena. Najprihvaćeniji naziv jeste stećak, mada, negdje se nazivaju i mramorovi, grčki grobovi, stari grobovi i slično. Osim teritorije naše zemlje, stećci se nalaze i uz granicu sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom.

Ovi nadgrobni spomenici usko se vežu za religijsku zajednicu Crkve bosanske, specifičan religijski pokret o čijim se učenjima relativno malo zna, prvenstveno zbog nedostatka materijalnih dobara i spisa koji bi svjedočili o ovom pokretu.

Međutim, poznato je da su stećke, pored Crkve bosanske, koristile i kršćanske zajednice u srednjovjekovnoj Bosni, što svjedoči određen broj stećaka ukrašenih sa kršćanskim motivima, pa i stećaka koji su klesani u oblik krsta ili križa.

Samo rijetki od ovih nadgrobnih spomenika posjeduje natpis i ukrase. Gotovo da je sigurno da, ako se pronađe takav stećak, da je pod istim sahranjena osoba koja je uživala određen značaj unutar svoje zajednice.

Najpoznatiji stećak jeste onaj Zgošćanski, nađen u okolini Kaknja. Neki naučnici tvrde da je pod Zgošćanskim stećkom, izrazito ukrašenim, pokopan bosanski kralj Stjepan II Kotromanić.

Stećci u Srebrenici

Na teritoriji opštine Srebrenica postoji više od 40 nekropola, sa preko 800 stećaka. Jedna od najbrojnijih nekropola nalazi se u Selu Urisići, u mjesnoj zajednici Radoševići, sa preko 60 pojedinačnih nadgrobnih spomenika.

Jedna od najinteresantnijih nekropola sa stećcima nalazi se u blizini sela Ljeskovik, nedaleko od srednjovjekovne tvrđave Klotjevac. Zanimljivost ovih stećaka je u njihovoj veličini. Skoro svaki od njih doseže visinu i do dva metra.

U blizini skoro svih srednjovjekovnih utvrđenja na teritoriji opštine Srebrenica nalaze se nekropole sa stećcima.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, na svoju listu uvrstila je i dvije nekropole iz opštine Srebrenica, nekropolu sa stećcima iz naselja Bučje, kao i nekropolu sa stećcima iz naselja Kutuzero.

Fotografije nekoliko nekropola stećaka možete pogledati u našoj galeriji:
http://www.adopt-srebrenica.org/galerija/#16509824200352