Drugi memorijalni pohod “Alexander Langer”

Udruženje Ekologa „Arboretum-Botanička Bašta“ 2. jula ove godine organizuje Memorijalni pohod “Alexander Langer”, drugi po redu. Članovi ovog Udruženja prošle godine su započeli sa uređenjem planinarske staze koju su odlučiti nazvati prema Alexander Langeru, italijanskom Europarlamentarcu Njemačkog etničkog porijekla, koji je u periodu 1992 – 1995. godine, kao jedan od vođa stranke Zelenih, bio “najglasniji” u Evropskom Parlamentu za zaustavljanje agresije na BiH.

Pohod startuje u 9.30 časova iz mjesta Uževice (Sarajevo), a ruta obuhvata sljedeće lokacije: UŽEVICE (iznad Nahoreva) – SEDAM VRELA – ČARDAKLIJE – STEĆCI U DONJIM MOČIOCIMA – PL. DOM BUKOVIK – KLANAC – VODOPAD SKAKAVAC – UŽEVICE
Povratak planiran oko 19.00 časova.

-Hrana i piće iz ruksaka;
-Visinska razlika 550 metara;
-Srednje teška tura;
-Prijevoz do Uževice u vlastitoj režiji;
-Opremu prilagoditi vremenskim uslovima i terenu;
-Svi učesnici su dužni da poštuju kodeks ponašanja planinara, te vodiče planinarske ture;
-Svi učesnici preuzimaju vlastitu odgovornost za psiho-fizičku pripremljenost za pohod;

Kontakt osoba: Džino Azem – 061/131-097

Podsjetimo:

Alexander Langer je rođen u Strezingu/Vipiteno u Alto Adigu/Južni Tirol 22.2.1946. Novinar, prevodilac, nastavnik, već kao vrlo mlad sarađuje sa raznim časopisima, asocijacijama, građanskim inicijativama. Od 1978. izabran je u tri navrata u Parlament Provincije Bolzano. 1989. godine izabran je za zastupnika u evropskom Parlamentu i iste godine postaje predsjednikom novoosnovane stranke Zelenih.

Posebno se zalaže za vanjsku politiku mira, za pravednije odnose između sjevera i juga i istoka i zapada, za ekološki preobražaj društva, ekonomije, stilova života. Putovao je u zvaničnim misijama u Izrael, Brazil, Rusiju, Albaniju, Argentinu, Egipt, Rumuniju i Bugarsku.

Poslije pada Berlinskog zida, usmjerava svoju aktivnost ka pokušaju suprotstavljanja sve većem rađanju nacionalizama. Daje podršku snagama pomirenja na prostorima bivše Jugoslavije. Sa “Verona Forumom” pruža stol dijaloga stotinama pobornika zajedničkog življenja koji se sastaju u Veroni, Strazburu, Beču, Briselu, Parizu, Tuzli, Skoplju i Zagrebu.

26. juna 1995. godine odlazi sa ostalim evropskim zastupnicima u Kan odnoseći svjetskim poglavarima dramatični apel: ”Evropa će umrijeti ili se ponovo roditi u Sarajevu”. Alexander Langer 1981. i 1995. godine odbija da pristupi normativnom popisu stanovništva koji jača politiku etničkog razdvajanja na njegovom prostoru. Sa tom isprikom, u mjesecu maju 1995, bez većeg skandala biva isključen iz kandidature za gradonačelnika Bolzana….

Odlučuje da prekine svoj život 3. jula 1995. godine u 49. godini života. Počiva na malom groblju u Telvesu/Telfes (Bolzano), pored svojih roditelja.

Grad Sarajevo 2021. godine Alexander Langeru posthumno dodjeljuje plaketu Počasnog građanina grada Sarajeva.