EVLIJA ČELEBIJA O SREBRENICI

Evlija Čelebija bio je osmanlijski putopisac koji je u svom djelu koje se rasprostire u 10 knjiga zapisao doživljaje i opažanja u svojih 40 godina putovanja u tadašnjem Osmanlijskom carstvu.
U svjim putopisima u kojim opisuje gradove, građevine, ljude, običaje i kulture Evlija je sastavio i putopis o Srebrenici, njenom izgledu i stanju prilikom boravka 1660. godine.

Ovo Evlijino djelo ujedno je jedan od najstarijih pisanih tragova o istoriji našeg grada.

GRAD SREBRENICA

I ovaj grad je podigao kralj Despot. “Srebrne” bugarski i srpski znači srebro, a kako se u brdima ovog grada nalazi srebrni rudnik, on je po tome dobio svoje ime.

Grad Srebrenica; Njena tvrđava nalazi se na vrhu jedne crvene stijene. To je lijepa kamena građevina petougaonog oblika, koja dominira okolinom. Ima gradskog zapovjednika (dizdar), posadu od pedesetak vojnika i dovoljnu količinu municije (džebhane). U unutrašnjosti tvrđave nema čaršije ni trga (pazar). Kako je tvrđava za vrijeme osvajanja bila porušena topovskim mecima, to je ona u doba Bajezid-Velije nešto popravljena. Osvojio ju je sam Fatih (sultan Mehmed Fatih) .

Varoš: Varoš leži na vrletnom mjestu. Krovovi svih osam stotina prizemnih i na sprat tvrdo zidanih i lijepih kuća su odreda pokriveni šindrom.
Ima šest mahala i šest džamija s mihrabom. Glavana je Bajezid-Velijna džamija. To je jednostavna bogomolja u starom stilu s jednim minaretom, a pokrivena je ćeremitom. Dalje ima jedna tekija, tri osnovne škole, jedan mali han i sedamdeset esnafskih dućana. Postoji i jedno malo kupatilo (hamam) a nema bezistana niti drugih značajnih građevina, jer je to osamljen kraj u unutrašnjosti zemlje, daleko od glavnog druma.

Jedna interesantna rijetkost. Sredinom ove varoši teče mala voda koja se uliva u Drinu. Ona je bijela, a zove se “sreb(rna) voda”. Ali to je neka prokleta voda. Izvire iz rudnika srebra. Stanovnici ove varoši, pijući tu vodu, večinom dobijaju na vratu gušu. Ona izaziva razne bolesti i unakažava muškarce i žene.

Stanovnici su Bošnjaci, a raja su im Srbi i Bugari. Svi su, međutim, prijatelji stranaca.