Dobra Srebrenice: Jezero Perućac

JEZERO PERUĆAC

Od urbanog jezgra Srebrenice prema mjestu Osat, negdje oko 45 minuta umjerene vožnje, nastalo pregrađivanjem toka rijeke Drine hidroelektranom Bajina Bašta, usidrilo se jezero Perućac. Nastalo pregrađivanjem Drine šezdesetih godina prošlog vijeka, jezero Perućac jedan je od najznačajnijih turističkih potencijala opštine Srebrenica.

Okruženo je planinama Tara i Zvijezda sa srbijanske strane, te planinama Javor i Devetak s bosanske strane.

Najveći dio jezera je kanjonski kojeg karakteriše strma obala s kamenim liticama. Dužina jezera iznosi 54 km, što ga čini plovnim  od opštine Srebrenica do opštine Višegrad gdje se jezero završava prirodnim tokom rijeke Drine. Najveća širina jezera iznosi 800 m u zaljevu naselja Klotjevac, dok njegova maksimalna dubina iznosi 60 m.

Dio zidina tvrđave “Klotjevac” iznad kanjona Drine – Jezero Perućac

Iako se turistički kapaciteti jezera skoro pa ne koriste, ono je zasigurno jedan od bisera koje vrijedi posjetiti. Na teritoriji opštine Srebrenica, u mjestu Oštrika, postoji uređeno kupalište sa pontonom, do kojeg posjetitelji mogu doći asfaltnim putem. Posjetitelji avanturističkog duha, uz pratnju lokalnih mještana, mogu potražiti lokalitete nedaleko od samog jezera.

Na liticama iznad Perućca smještene su dvije srednjovjekovne utvrde, stari grad „Đurđevac“, te stari grad „Klotjevac“, a nekoliko kilometara od ovih utvrda tu su i dvije nekropole stećaka, nekropola „Urisići“, gdje se nalaze neobično visoki stećci, čija visina dopire i do 2m, te nekropola u naselju „Urisići“, smještena na planinskoj rijeci, jednoj od pritoka jezera.

“Pančićeva regata” iz 2013. godine – Najvjerovatnije jedina uzvodna regata u svijetu

Jezero je karakteristično i po tome što u različitim periodima u godini mijenja boju. Ljeti je boja vode obično zelena, dok u jesenjem, odnosno zimskom periodu, ona postane sivkasto-crna, a poznato je i po jedinstvenom sezonskom vjetru kojeg lokalno stanovništvo naziva “Sopur”.

Priroda kojom je okruženo ovo jezero zaista je jedinstvena i pruža veliki broj mogućnosti zainteresovanim za biciklizam, planinarenje ili jednostavno šetanjem kroz duboke šume, ispresijecane makadamskim putevima, ali i za mnogobrojne druge turističke aktivnosti.

Prirodno bogatstvo ovog jezera zaštićeno je na lokacijama dva nacionalna parka s srbijanske i bosanske strane, NP „Tara“ u Srbiji, te nedavno osnovani NP „Drina“ u Srebrenici.

Piše: Bekir Halilović

Galerija fotografija Jezera nastalih u različitim sezonama:
http://www.adopt-srebrenica.org/galerija/#16417450878475