Adopt Srebrenica

 

 

 

Odgovor je na potrebu da se okupe ljudi koji dijele zajedničke vrijednosti i viziju Srebrenice. To je dokaz da postoje oni koji doprinose zajedništvu, ne bježeći od prošlosti, nego nadljudskim snagama nastoje odgovoriti izazovima sa kojima se svakodnevno suočavaju. Da postoje oni, koji suosjećaju sa patnjama sugrađana koji se od patnji još oporavljaju. Da, oni ne prestaju tragati za nitima koje se nalaze u čovjeku... i koje ga čovjekom čine.

Adopt Srebrenica, kao neformalna grupa, nastala je 2005. godine, nakon što je doktorici Irfanki Pašagić dodijeljena Međunarodna nagrada Alexander Langer.

Među početnim ciljevima projekta bila je i želja da se pokuša pronaći potencijal mješovite međuetničke grupe u kontekstu koji je duboko obilježen posljedicama konflikta, posebno kako bi se favorizirao razvoj inicijativa međukulturalnog dijaloga, rada na sjećanju, nenasilnog upravljanja sukobima, posebno usmjerenim na mlade generacije, koje su stisnute između neizdrživog tereta onoga što se desilo i teškog napora da gledaju naprijed.

Fondacija Alexander Langer i Međunarodna mreža za Srebrenicu, koju čine prijateljske organizacije i institucije, uglavnom iz Italije, podržali su rad i registraciju udruženja "prihvati Srebrenicu" (ADOPT Srebrenica), dok koje je i došlo u junu 2016. godine.