XIII. Međunarodna sedmica sjećanja: “Pod tepihom”

Udruženje “ADOPT Srebrenica” organizuje XIII. Međunarodnu sedmicu sjećanja sa sloganom “Pod tepihom”, a koja će biti održana u periodu od 25. do 29. avgusta 2021. godine. Ovogodišnja Međunarodna sedmica sjećanja obiluje raznovrsnim programskim sadržajem, različitim kulturnim događajima među kojima su izložbe, performansi, panel diskusije, radionice, prezentacije, promocije, te drugi kulturni sadržaji.

Organizaciju Međunarodne sedmice sjećanja pomogle su naše prijateljske organizacije: Fondazione Alexander Langer Stiftung – Bolzano (It); Udruženje “SARA – Srebrenica”- Srebrenica; forum ZFD – Bosnia and Herzegovina – Sarajevo; The Post-Conflict Research Center (PCRC) – Sarajevo; Pokret “CHAS – Combating hate speech in Bosnia and Herzegovina” i drugi.

Program Sedmice možete pogledati u nastavku.

PROGRAM XIII. MEĐUNARODNE SEDMICE SJEĆANJA „POD TEPIHOM“

25. AVGUST – SRIJEDA

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA DEVASTIRANIH PORODIČNIH OBJEKATA
“THE LOST HOMES – SREBRENICA”

Prije ratnog sukoba, Srebrenica je brojala više od 35.000 stanovnika, koje je dominantno bilo raspoređeno u ruralnim sredinama ove opštine. Nažalost broj stanovnika danas je de iure manji za više od polovine, a de facto, smatra se da u Srebrenici živi tek negdje oko 5000 stanovnika na cjelokupnoj teritoriji opštine. Stanovništvo je isključivo stanovalo u vlastitim porodičnim objektima, koji danas tek predstavljaju podsjetnik na nekada životopisno mjesto. Fotografije “The lost homes – Srebrenica” prikazuju domove u kojima se nekada odvijao život, a za koje postoji nada vraćanja istog.

Autori izložbe: Udruženje “Prihvati Srebrenicu” (ADOPT Srebrenica).

Period: 17.00 – 19.00
Lokacija:
Objekat stare Pivnice u Srebrenici

26. AVGUST – ČETVRTAK

MUZIČKO-POETSKI KOLAŽ: “GAZEL O LJUBAVI”

Muzičko-poetski performans Jasmine Šehanović, profesorice violine, Darije Jahić, profesorice klavira, Senije Berberović profesorice flaute i glumca Irfana Kasumovića, docenta na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli podrazumijeva zaokruženu cjelinu prožetu stihovima Pabla Nerude, Federica Lorce, Emily Dickinson i inih pjesnika sa osebujnim i bogatim muzičkim repertoarom.

Muzičko-poetski kolaž je projekat koji zastupa i objedinjuje muzičku umjetnost, književnost i umjetnost glume. Postavka je predviđena ambijentalno, ali je također adaptibilna i može se igrati u zatvorenom prostoru. Učesnici su Jasmina Šehanović, violina; Darija Jahić, klavir; Senija Berberović, flauta i Irfan Kasumović MA, glumac. Pored njih u projektu je još nekoliko ljudi koji čine umjetničku i tehničku podršku realizaciji projekta.

Period: 17.00 – 18.30
Lokacija:
Objekat stare Pivnice u Srebrenici

27. AVGUST – PETAK

RAZGOVORI – MARKO TOMAŠ (NOVINAR I KNJIŽEVNIK)
“PISANA RIJEČ U PROCESU OČUVANJA KULTURE SJEĆANJA”

Marko Tomaš (Ljubljana, 1978.). Piše i objavljuje poeziju, prozu, novinske komentare i eseje.

Objavio je deset zbirki pjesama, jedan roman i tri knjige eseja te autorizirane biografije Ivice Osima. Dobitnik je nagrade portala pincom.info za najbolju kratku priču 2004. godine te nagrade „Farah Tahirbegović“ za ukupni doprinos kulturi BiH 2014. godine kada je od strane novinarskih asocijacija proglašen osobom godine iz područja kulture.

Uređivao je i promovirao koncertne i kulturne aktivnosti splitske knjižare Utopia, zagrebačkog kluba Močvara te mostarskog omladinskog kulturnog centra Abrašević. Urednik je književnog programa Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara.

Surađivao je s kulturnim rubrikama Feral Tribunea, BH Dana i Glasa Istre. Piše za portale žurnal.info, udar.com, lupiga.com, telesport.telegram.hr i dnevni list Večer iz Maribora.

Uređivao je kultni književni fanzin Kolaps iz Mostara. Radi kao urednik poetske biblioteke nakladničke kuće Vrijeme iz Zenice, te kao vanjski urednik za nakladnike LOM iz Beograda i V.B.Z. iz Zagreba.

Živi i radi na relaciji Mostar, Zagreb, Ljubljana, Beograd.

Period: 17.00 – 19.00
Lokacija:
Prostorije Udruženja “ADOPT Srebrenica”

28. AVGUST – SUBOTA

1. RADIONICA ZA MLADE: ZOKA ĆATIĆ – “MEDIJI I GOVOR MRŽNJE”

Zoka Ćatić – Trenutno radi u okviru „Udruženja za kulturnu i medijsku dekontaminaciju“. „ISV Radio“, „Sarajevo 202“ i „eFM radio“ su mediji u kojima je također radio. Pisao je i za štampane medije kao što su „Večernje Novine“, „Fan“, „Alčak“, „Slobodna Bosna“, „Magazin Start BiH“…Radi kao saradnik UNICEF-a i jedan je od autora na publikaciji UNICEF-a, „Mediji u najboljem interesu djeteta“. Također je saradnik časopisa za pravedno obrazovanje „Školegijum“. Radi radionice za različite organizacije i potrebe na temu, medijske pedagogije, medijske pismenosti i medijske prakse, za sve uzraste mladih ali i prosvjetnih radnika kao i aktera civilnog društva.

Period: 13.00 – 15.00
Lokacija:
Prostorije Udruženja “ADOPT Srebrenica”

2. PRIKAZ AUTORSKI FILMOVI: KRATKI I DOKUMENTARNI FILMOVI

Prikaz autorskih kratkometražnih i dugometražnih filmova autora Zoke Ćatića. Pored radija, bavio se i televizijom u svojstvu urednika televizijskih serijala za djecu i mlade. U slobodno vrijeme bavi se stvaranjem kratkih video materijala.

Period: 15.30 – 17.00
Lokacija: Prostorije Udruženja “ADOPT Srebrenica”

29. AVGUST – NEDELJA

1. SJEĆANJE NA ISTAKNUTE SREBRENIČANE – PROMOCIJA LIKA I DJELA ISTAKNUTIH LIČNOSTI IZ SREBRENICE

1. Fra Juraj Dragišić (1445. – 1520.)- Filozof; 2.Luka Milovanov Georgijević (1784.-1828.) – Književnik i filolog; 3. Zvonimir Šubić (1902. -1956.) – Književnik; 4. Selman Selmanagić (1905. – 1986.) – Arhitekta i profesor; 5. Ismet Dautbašić (1933. – 2009.) – Univerzitetski profesor (pravnik); 6. Ahmed Smajlović (1938. – 1988.) – Teolog.

Period: 16.30 -17.00
Lokacija:
Prostorije Udruženja ”ADOPT Srebrenica”

2. PERFORMANS: “GURANJE POD TEPIH”

Umjetnički performans koji će predstaviti probleme koju “muče” bosanskohercegovačko društvo. Klasičnu binu zamjeniće tepih na kojem će se, uglavnom, izvesti performans. Performans je koncipiran da unese interakciju sa publikom koja će u jednom dijelu performansa dobiti priliku da predoči probleme na cedulju koju će gurnuti pod tepih. Cilj je vidjeti da li će tepih promijeniti formu pod problemima koje zaklanja.

Period: 17.00 -18.20
Lokacija:
Bašta Udruženja “ADOPT Srebrenica”

NAPOMENA: Događaji iz programa 13. Međunarodne sedmice sjećanja realizovaće se prema aktivnim epidemiološkim mjerama, te ograničenim brojem prisutnih. Ovo se posebno odnosi na događaje koji će se realizovati u zatvorenom prostoru.

Program-Sedmice-sjecanja-1

Dizajn i programiranje: Rusmir Gadžo (www.rusmirgadzo.ba)