Javni događaj: “Govor mržnje u kontinuitetu – Lokalni primjeri”

Javni događaj “Govor mržnje u kontinuitetu – Lokalni primjeri”, održaće se na online platformi ZOOM u četvrtak 3. juna 2021. godine, sa početkom u 14 h. Na događaju će biti prezentovani arhivski primjeri s elementima govora mržnje, te uporedba s govorom mržnje u lokalnoj zajednici prisutnim u sredstvima masovne komunikacije. Događaj organizuje Udruženje “Prihvati Srebrenicu” (ADOPT Srebrenica) uz partnersku podršku “CHAS – Combating Hate Speech in Bosnia and Herzegovina” i Univerziteta u Readingu (Velika Britanija).

Ovim putem pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže i podijele svoja razmišljanja.

Informacije za pristup događaju nalaze se u nastavku.

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/86409564187?pwd=RDZEY0lWQnlEYmVCU2xncWxBbDd2UT09

Meeting ID: 864 0956 4187
Passcode: 590882

Sve češća zastupljenost govora mržnje u javnom prostoru nameće potrebu sistematskog rješavanja problema koje ova pojava izaziva u kontinuitet. Iako danas, pojavom interneta, društvenih medija, zatim masovnom pristupu sredstvima komunikacije, nastaje platforma koja omogućava razmjenu razmišljanja, gdje se govor mržnje pojavljuje kao negativna posljedica diskriminatornog odnosa, obično prema drugima.

Iako proširen pojavom sredstava masovne komunikacije, govor mržnje se u različitim oblicima pojavljivao u različitim medijima, događajima, te u svim sferama društvenog postojanja.

U procesu prikupljanja arhivske građe za platformu “Dokumentacioni centar” Udruženje “Prihvati Srebrenicu” došlo je u posjed različitih materijala koji formalno nisu dio ove arhivske platforme, ali predstavljaju značajan arhivski materijal (novine, dnevnici, kratki zapisi…), koji nam nudi značajan uvid u temu istraživanja govora mržnje u nedavnoj prošlosti, te mogućnost komparacije oblika govora mržnje iz epohe u kojoj je nastala ova arhivska građa s govorom mržnje koji se danas pojavljuje u masovnom načinu komuniciranja.

Prezentaciju “Govor mržnje u kontinuitetu: Lokalni primjeri govora mržnje” predstaviće članovi Udruženja Valentina Gagić i Bekir Halilović.