Otvorena XII. Međunarodna sedmica sjećanja

Promocijom istraživanja “Prevencija etnonacionalizma i radikalnog ekstremizma u BiH” koje je realizovalo udruženje “Atlantska inicijativa” iz Sarajeva, te izložbom arhivskih dokumenata iz Srebrenice i drugih mjesta u BiH, pod nazivom “Dokumenti sjećanja”, danas je otvorena XII. Međunarodna sedmica sjećanja koja ove godine nosi naslov “U tišini”.

Zbog situacije izazvanom pandemijom korona virusa, ovogodišnja Međunarodna sedmica sjećanja se realizuje na nešto drugačiji način. U cilju prevencije ovog virusa, te poštivanjem epidemiološkim mjera, aktivnosti će se realizovati u četiri dana, s ograničenim brojem posjetitelja i dijelom programa koji se izvodi u online obliku.

U drugom danu Sedmice sjećanja planirane su dvije promocije i to: Javno govorenje maloljetnih boraca “Moja priča” (svjedočenja), te poetsko veče “Memory and poetry” sa pjesnikom iz Sarajeva, Adisom Ahmethodžićem, te pjesnikinjom iz Bratunca, Aleksandrom Petrović-Matić. Obije promocije biće organizovane u prostorijama udruženja “ADOPT Srebrenica”, s ograničenim brojem posjetitelja, pri čemu je prisustvo obavezno prethodno najaviti, a za zainteresovane koji neće biti u mogućnosti da fizički prisustvuju promocijama, iste će biti uživo prenošene na našem facebook profilu Adopt Srebrenica.

Javno govorenje “Moja priča” počinje u 10:30 časova, dok poetsko veče “Memory and poetry” počinje u 19:00 časova.

Ostatak programa, kao i fotografije prvog dana XII. Međunarodne sedmice sjećanja, možete pogledati u nastavku.

Dizajn i programiranje: Rusmir Gadžo (www.rusmirgadzo.ba)