Zvonimir Šubić – Izabrana djela I

Nepoznat , potisnuti i relativno zaboravljen… Književnik u čijem djelu i izrazu naviru pojmovi i mjesta poznata žiteljima Srebrenice, a opisani krajolik iz djela (izmijenjen u nazivu mjesta) opisuje izglede srebreničke čaršije iz vremena književnika.

Rođen u Srebrenici 1902. godine, sin Mije i Anke, osnovnu školu završava u rodnom gradu, da bi, nakon Prvog svjetskog rata, završio gimnaziju u Beogradu. Službovao je kao dnevničar u Direkciji pošta, Državnom savjetu i Upravi državnih monopola.

Prvi rad objavio je u listu “Venac”, priču “Ljuša”, a dobitnik je i nekoliko književnih nagrada: Za roman “Kobna zamena” dobitnik je nagrade redakcije “Politike”, a za pripovijetku “Fazlića potok” dobio je nagradu Društva prijatelja umjetnosti “Cvijeta Zuzorić”

Umro je u Sarajevu 29. februara 1956. godine.

Kao dio arhivske građe Dokumentacionog centra, došli smo u posjed izabranih djela Zvonimira Šubića, sabranih u tri knjige. Prvu knjigu od 15 pripovjedaka i romanom “Heroj u papučama (roman o braku)” objavljujemo u cilju približavanja lika i djela književnika Zvonimira Šubića kako bi čitaoci, prije svega Srebreničani, saznali i sačuvali djelo našeg književnika.

Prvu knjigu iz izabranih djela Zvonimira Šubića možete pogledati u nastavku.

1 Comment

Comments are closed.

Dizajn i programiranje: Rusmir Gadžo (www.rusmirgadzo.ba)