Sjećanje na: Zvonimir Šubić

Zvonimir Šubić romanopisac je i pripovjedač rođen 1902. godine u Srebrenici.

Otac Mijo bio mu je pekar, a mati Anka, rođena Jakšić iz Bajine Bašte. Osnovnu školu svršio je u rodnom mjestu, a gimnaziju, poslije Prvog svjetskog rata, u Beogradu. Prvi rad objavio je u časopisu “Venac”, priču “Ljuša”.

Za svoje vrsno književno djelo, Šubić je dobitnik i nekoliko književnih nagrada. Za roman “Kobna zamena” dobitnik je nagrade redakcije “Politike”, a za pripovijetku “Fazlića potok” dobio je nagradu Društva prijatelja umjetnosti “Cvijeta Zuzorić”.

Neka od najznačajnih djela ovog našeg Srebreničanina jesu zbirka pripovjedaka “Fazlića potok” (1934), “Heroj u papučama” (1935), kao i roman “Kad se carstva mijenjaju” (1955).

Bibliografija: Fazlića potok. Pripovjetke. Beograd 1934. – Heroj u papučama. Roman. Beograd 1935. – Kaljuga. Roman. Beograd 1937. – Pred spomenikom. Priče i crtice. Sarajevo 1947. – Kad se carstva mijenjaju. Roman. Sarajevo 1955.

Zvonimir Šubić preminuo je 29. februara 1956. godine u Sarajevu. Sjećanje na njega i njegov život ostaje zapisano u djelima itekako značajnim za srebreničku kulturu i tradiciju.

Dizajn i programiranje: Rusmir Gadžo (www.rusmirgadzo.ba)